Momentti 6: Jos et voi tietää, kokeile edes

Himo Hankkisen ja Villi Vaikuttajan kokemat hankintakoukerot johdattivat heidän ruhtinaskuntaan, jolle on nyt muodostettu hankintavisio ja jossa tekemistä ohjaavina tekijöinä ovat tavoite ja motivaatio. Jotta ruhtinaskuntaan on saatu myös asukkaita on pidetty keskusteluvilkas infotilaisuus, jossa osallistujat ovat ahkerasti haastaneet Himon ja Villin ajatuksia tulevan ruhtinaskunnan hankintatoimesta ja monesta muustakin. Tarvittavat roolitkin ovat tältä erää tunnistettu hankintojen tekemiseksi. Mutta. 

“Eihän tämä nyt näin voi toimia!” Himo Hankkinen puuskahtaa.
“Meillä on kyllä osaajat ja tekijät ja vehkeet ja pensselit….”
“Ja kiva lounasravintola”, huutaa Villi Vaikuttaja väliin suu täynnä ruokaa.
Himo vilkaisee Villiä hieman tuomiten ja jatkaa:
“…mutta ruhtinaskunnasta on tullut paljon isompi kuin ajattelimme. Asukasmäärä kasvaa kohisten kuin hankintadirektiivien määrä, joten meillä täytyy olla työkaluja, joilla huomioida erilaisia ominaispiirteitä.”
Villin keskittyessä imemään vihersmoothietaan, Himo jatkaa ideointiaan:
“Ruhtinaskunta olisi hyvä jakaa alueisiin, jotta kunkin alueen tunnusomaisuuden voi huomioida tulevissa hankinnoissa, mutta sopiva alueiden määrä kovasti mietityttää.” 
“Viis siitä. Kyllä me talkoohengellä pärjätään. Ei tehdä turhaa byrokratiaa.” toteaa Villi.

“Tosiaan, viisi. Emme pysty tekemään ennusteita tai tietämään oikeaa määrää, joten Villi, me kokeilemme! Perustamme ehdotuksesi mukaisesti viisi aluetta. Jokainen toimii omana hallinnollisena alueenaan, joita ohjaa koko ruhtinaskunnan tasolla Kaikkivaltias keskushallintotoimintojohtoneuvostokomitea!” 
“Onkohan tuo nyt kovin tarttuva nimi, enkä minä varsinaisesti ehdottanut viit…” Villi yrittää saada sanottua väliin, mutta Himo ei tätä huomaa.
“Viisi aluetta!” Himo julistaa ponnistaen innoissaan pystyyn.

Himo kaivaa malttamattomana repustaan kartan ja ryhtyy piirtämään karttaan alueita. Villi jää istumaan ja nostaa muutaman kerran hitaasti viisi sormeaan yksi kerrallaan pystyyn ja nyökyttelee. Tällä voi mennä, Villi ajattelee ja antaa hymyn levitä huulilleen katsoessaan Himon piirtämää karttaa:

Keskinen toimii ruhtinaskunnan keskuksena sisältäen alueen hankintakeskiön. Malttinen sijaitsee ruhtinaskunnan pohjoispuolella, ollen kylmähkö ja harkitsevainen alue, mutta Malttista ei tule koskaan aliarvioida. Riskinen on ruhtinaskunnan eteläisin alue, vapaamuotoinen ja kokeileva. Lakinen sijaitsee keskisestä länteen, ollen varsin kehittynyt, vaikkakin nimensä mukaisesti vuoristoinen alue. Syrjänen toimii ruhtinaskunnan kaukaisimmassa kolkassa, kulkuyhteyksien ollessa muihin alueisiin kovin haastavat. Yhteyksien haastavuus ei välttämättä jää vain fyysisiin yhteyksiin. 

“Näin”, sanoo Himo silmin nähden ylpeänä itsestään. Hän näkee kirkkaana mielessään kaikki ne hyödyt, joita alueiden välinen kilpailu tuo tehokkuutena ja uusina innovaatioina.
“Nyt meillä on alueet. Kaikkivaltias Keskisen keskustoihallintoi…neuvontakomitea. Villi, me nimeämme ohjaavan organisaation Ministeriöksi. Se ohjaa alueiden toimintaa ja ennen kaikkea niiden hankintatoimea. Jos meillä ei ole Ministeriötä, emme pysty ohjaamaan eri alueita samaan suuntaan silloin kun se on koko Ruhtinaskunnan etujen mukaista. ”

Mini eriö”, Villi hihittää hiljaa itsekseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *