Momentti 8: Helpommin tehty kuin suunniteltu?

Villi hei, kesä on kääntymässä syksyyn ja on aika järjestykselle, rutiineille ja tehokkuudelle! Kaikelle mistä pidän.” Himo Hankkinen myhäilee nojaten puutarhatuolissaan taaksepäin. Hän ottaa repustaan pohjan vuosikellolle, värikkäitä kyniä ja post-it -lappuja. “Nyt kun Ruhtinaskunnan rattaat pyörivät, on aika tarkentaa tulevan vuoden suunnitelma hankintojen suhteen.” Himo jatkaa ja ojentaa Villi Vaikuttajalle violetin ja keltaisen kynän. Villi Vaikuttaja hymyilee vinosti ja laskee kynät pöydälle.
“Himo, tiedäthän sinä, että kuukalenteri ohjaa toimintaani. Ei Ruhtinaskunnassa voi elää ristiriidassa luonnon kanssa! Ehdotan, että pakkaat tilpehöörit takaisin ja toteutamme elämää, eli hankintoja, kuun liikkeiden mukaan. Itse olen energisimmälläni vähenevän puolikuun aikaan, joten silloin viimeistellään tarjouspyynnöt ja tunteikas täysikuu on hyvää tarjousaikaa, sillä osa tarjoajista on mantereella, jossa kuunkierto eroaa!” Villi hihkaisee ja hyppää seisomaan tuolilleen taputtaen käsiään. Himo ei saa hetkeen sanaa suustaan. Lopulta hän tarttuu siihen mitä Villi viimeksi sanoi:
“Vai, että vältämme tarjouspyynnön julkaisuja siten, että tarjousaika ei osu tunteikkaan täysikuun aikaan?”
Tottakai! Visiomme mukaisesti suojelemme henkistä kasvua. Tämä tarkoittaa myös tarjoajien suojelua. Pyhitimmehän me myös kesäloman kaikille osapuolille. Nyt en malta odottaa, että pääsemme vihdoin pyytämään tarjoukset Keskiaikamarkkinoiden oluista!”
Ne oluet minulla onkin jo täällä vuosikellossa. Katsohan Villi, kilpailutuksen aikataulutus voi hyvin perustua nyt vaikka sitten..” Himo yskäisee selvittäen kurkkuaan: “Kuukalenteriin” hän miltei kuiskaa ja pudistaa hieman päätään katse sukkien ja sandaalien verhoamissa varpaissaan.

“Mutta siis, puhun nyt pidemmästä aikajänteestä. Ruhtinaskuntaan on ennakkoluulottomasti seilannut kirjaviisaita varmistamaan säätelyn mukaisuus, numeronikkareita ennusteisiin ja vaikuttavuuden arviointiin, hankkisia hommien hoitamiseen ja saatiinpa vielä osaava hankintajohtajakin. Tekijöitä ei kuitenkaan ole loputtomasti ja haluan, että ennakoimme tarpeemme siten, että hankintojen suunnittelulle ja toteuttamiselle jää tarpeeksi aikaa.” Himo sanoo. “Sitä paitsi, vaikka nyt pyhitimme kesäloman kokonaan, ei se tarkoita, ettei kesän aikana voisi tarjouspyyntöjä julkaista. Kesällä pidennetään tarjousaikaa. Ja parannamme ennakkotietojen antamista tarjoajille. Ei ole täysin ongelmatonta, jos pidämme kesäkuusta elokuuhun tarjouspyynnötöntä aikaa. Näin toimien me teemme jäljelle jäävistä kuukausista kiireisempiä tarjoajille. Etenkin, jos kaikki hankintayksiköt toimivat samoin.” Himo jatkaa.
“No nyt Himo ymmärrän sinua! Tietysti hankintojen aiheuttama stressi minimoidaan Ruhtinaskunnassa kaikille osapuolille.  Ja siinä suunnitelmallisuus ja ennakointi ovat avainasemassa. Annappa sitä paperia ja chakrani sävyiset kynät, niin määrätietoisesti ja uskaliaasti tartumme toimeen suunnitelussa, jotta hankintajohtaja voi jakaa hankintavastuita alueiden kesken.” Villi sanoo laskeutuen pöydän ääreen.
“Siis minkä väriset kynät?” Himo kysyy.
“Voi Himo, niin paljon kun olemme viettäneet yhdessä aikaa ja luulet, että olen violetti ja keltainen.. Olen tietenkin oranssi ja sininen kuten sinäkin! Ne symboloivat energiaa, tietoa ja rauhaa. Nämä ominaisuudet vain painottuvat meissä hieman erilailla.”

Hieman erilailla tosiaan…” Himo mutisee ja kaivaa repustaan listan, jonka hän raapusti kesällä saamiensa tietojen perusteella muistiin.  Hän siirtää seuraavat tiedot vuosikelloon:

  • Kansalaisten käyttöön mobiilisovellus (Kiire) – Liikkuminen
  • Ruhtinaskunnan infraa tukevat palvelut
  • Immersiivisyys palveluineen
  • Oluthankinta ruhtinaskunnan keskiaikamarkkinoita varten
  • ATK-sälää – Emme tiedä mitä, mutta sopimukset ovat loppumassa ja näihin menee muutenkin paljon rahaa.

Elokuinen ilta on jo pitkällä, kun parivaljakko on valmis.
Kyllä hankintajohtaja nyt vaikuttuu, kun hän saa tämän listan!” Villi intoilee.
Enpä tiedä Villi. Eihän tämä vielä kovin häävi ole. Ei auta kuin jatkaa selvittelyä. Hankintatarpeiden arviointi on vielä kesken päivittyvästä väestörakenteestamme ja Ruhtinaskunnan kehityksestä johtuen. Jatkossa meidän on muodostettava kattavampi hankintasuunnitelma ja siihen pohjautuva hankintakalenteri. Jos meillä ei ole viestittävissä pidemmän aikavälin suunnitelmia, on vain ajan kysymys milloin huomaamme tekevämme päällekkäisiä asioita, turhaa työtä tai muita huonoja ratkaisuja. Mutta kyllä tämä tästä.” Himo lausuu ja antaa viimein pienen hymyn nousta myös hänen kasvoilleen.

Päät ovat nyt kääntyneet lomista poispäin ja mahdollisimman ympäristöystävälliset akut ovat täynnä virtaa. Taas on aika kääriä kevään kiireissä mahdollisesti palaneet hihat ja laittaa julkiset hankinnat tekemään tehtäväänsä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *